Kanál Sv. Ante

O výletu

Délka výletu 3 hodiny
Terén Pěšky, na kole

Popis výletu

Procházka podél Kanálu SV. Ante s úchvatnými výhledy nenechá nikoho chladným. Pokud máte rádi turistiku, nekonečné výhledy a trochu toho klidu, vydejte se na stezku podél Kanálu Svatého Antonína (Kanal sv. Ante). Promenáda pro pěší a cyklisty je dlouhá asi 4,4 kilometry a vede od zátoky Paninkovac v Šibeniku až po ostrůvek Školjic před pevností Sv. Mikuláše (Tvrdjava Svetog Nikole).

Je to kouzelná, byť náročná cesta plná opuštěných plážiček, zátok, vyhlídek, ale najdete na ní i dětská hřiště či obří lavičky pro nutný odpočinek. Procházka jedním směrem trvá 2-3 hodiny a nabídne vám možnost nepřekonatelného panoramatického výhledu na celé město a souostroví Šibenik s několika lokalitami. Na konci trasy na Vás čeká nový, 150 metrů dlouhý dřevěný most/lávka/chodník v moří na ostrůvek Školjic, odkud je přístupný sousední ostrůvek Ljuljevac s pevností sv. Mikuláše.

Pevnost sv. Mikuláše chránila od moře město Šibenik již od 16. století. Byla postavena na obranu před tureckým útokem z moře. Na východním Jadranu je to jediná pevnost tohoto typu.

Pokud vyrazíte na procházku Kanálem sv. Ante, vybavte se dostatkem jídla a pití. Během cesty nejsou žádné možnosti občerstvení a také tu není příliš mnoho stínu. Auto můžete zaparkovat a svou procházku začít ZDE

O dalších zajímavostech, které skrývá Kanál sv. Ante, si přečtěte ZDE